Fem favoriter: Jane Austen-filmatiseringar

Hoj hoj hoj! Det har varit en lång inaktiv period på bloggen, men nu ska det bli ändring på det. Idag tänkte jag skriva om ett av mina favoritämnen: Jane Austen! Jag är ett stort fan av Jane Austen och har läst alla hennes böcker ett flertal gånger. Bland böckerna har jag mina favoriter, men nu tänkte jag fokusera på filmerna och serierna baserade på hennes böcker. Här kommer de jag gillar bäst:

  • Stolthet och fördom (Pride and Prejudice) från 2005 med bland andra Keira Knightley och Matthew Macfadyen. Denna film såg jag när jag gick på högstadiet och det blev mitt första möte med Jane Austen. Jag blev helt fast och läste omedelbart boken efter att ha sett filmen på bio med mamma. Filmen är fin, rolig, välspelad och har otroligt vackert foto. Naturen och landskapet är ständigt närvarande i filmen, och det gillar jag. En kul grej med filmen är också att se en väldigt ung Carey Mulligan i rollen som Lizzies lillasyster Kitty.

 

x600

 

  • Northanger Abbey från 2007 med Felicity Jones (ja, hon i Star Wars: Rogue One) och JJ Feild i huvudrollerna. En mysig och välgjord filmatisering av en tidig Jane Austen-roman. Även här kan du se Carey Mulligan i en biroll! Börjar undra om hon är ett stort Austen-fan, kanske?

 

424f3965bef429b6c9fb5812dd31820b

 

  • Förnuft och känsla (Sense and Sensibility) från 1995. Superprestige-produktion med Ang Lee som regissör, manus av Emma Thompson och i rollerna ser du typ alla Harry Potter-skådisar. Nästan i alla fall. Emma Thompson, Kate Winslet (pre Titanic), Alan Rickman (<3), Hugh Grant, Greg Wise, Hugh Laurie med flera. Och det är en bra film. Ganska lång, och ganska långsam. Bra skådisar, fint foto och gripande berättelse.

 

sense1

 

  • Förnuft och känsla (Sense and Sensibility), miniserie från 2008. Detta är en mindre känd filmatisering än den föregående. Men jag gillar denna också! Inte riktigt lika pretentiös som Ang Lees filmatisering. Lite enklare, inte riktigt lika kända skådespelare, inte lika långsam. Även här mycket bra skådisar och om du har sett Downton Abbey kommer du bland annat känna igen Dan Stevens (Matthew Crawley i Downton).

 

SS3

 

  • Lost in Austen från 2008 är egentligen inte en tvättäkta filmatisering av en bok, men jag tycker om den så mycket så den får vara med här ändå. Lost in Austen är också en miniserie, och den handlar om Amanda som lever i vår tid men längtar efter att få uppleva kärlek som i Jane Austens böcker. På något vis hamnar hon i Stolthet och fördom-världen och byter plats med Elizabeth Bennet. Hon träffar Mr Darcy och han visar sig vara mycket drygare än hon föreställt sig. En underhållande, lekfull och smart serie. Apropå Downton Abbey så kan du här få se självaste earlen i rollen som Mr Bennet.

Austen_1

 

Bubblare: Stolthet och fördom (1995), Övertalning (2007).

 

 

Boktips: Pappersstäder

Pappersstäder är skriven av författaren John Green (han som har skrivit den sorgliga Förr eller senare exploderar jag/ The Fault in Our Stars).

pappersstäder

Den här gången handlar det också om ungdomar i high school-åldern. Huvudperson och berättare denna gång är Quentin, en smart men ack så försiktig kille som är hopplöst förälskad i barndomsvännen  och grannen Margo. Margo tillhör skolans innegäng men hon är mycket mystisk och svårfångad. Hon har gjort sig känd för att rymma hemifrån ett antal gånger och lämna efter sig ledtrådar som pekar på var hon befinner sig.

En natt, bara ett par dagar innan skolavslutningen, knackar Margo på Quentins fönster, och ber honom följa med henne på en galen hämndaktion genom stan. Nästa morgon är Margo borta men även denna gång har hon lämnat efter sig spår, och Quentin bestämmer sig för att hitta henne.

Pappersstäder är originell och välskriven. Jag gillar hur John Green leker med normer och roller, och hur han låter de personer som oftast inte kommer till tals i verkliga livet få berätta sin historia (i det här fallet den försiktiga, tysta killen). Det blir sällan klyschigt, och boken är på vissa ställen riktigt spännande. Många fina meningar också som jag skrev ner i min lilla anteckningsbok, till exempel:

pappersstäder2

Fin bok!

 

 

Boklista – Juli 2015

Sommaren är för mig förknippat med böcker och läsning. Det är något visst med att sitta inne en varm sommardag och bara läsa. Ha fönstret öppet och känna doften av sommar. Eller kanske lägga sig i hängmattan. Ta någon paus för fika och mat, och sen bara fortsätta läsa och låta sig uppslukas.

Jag läste ett inlägg på Floras blogg där hon skrev en lista om böcker, och jag tyckte att det verkade kul så jag har lånat listan och gjort min egen version här.

1. Jag och min favoritbok

janeeyre

Det finns så många, men ändå finns det bara en. Jag säger alltid Jane Eyre av Charlotte Brontë. Det är en av de böcker som har betytt mest för mig rent känslomässigt. Läste den första gången när jag var kanske 14 och den öppnade upp en helt ny värld för mig. Sedan dess har jag läst om den många, många gånger.

2.  Läser just nu

när skruven dras åt

När skruven dras åt av Henry James. Läser den till bokklubben på temat rysare. Och nej, jag rekommenderar inte att läsa den ensam en stormig kväll.

3. En tidning

vegomagasinet

Jag har ännu inte hittat den perfekta tidningen. Antingen är det för mycket tjejtidning eller så är det för specialiserat på ett visst ämne tycker jag. Jag skulle vilja ha en kombination av hälsa, skönhet, mode och sånt och kulturella grejer som böcker och film. Efterlyses! Gillar dock Vegomagasinet väldigt mycket i kategorin mattidningar.

4. En kokbok

mera vego

En av mina favvokokböcker är Mera Vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo. Jag fick den i julklapp förra året och har hunnit testa ganska många av recepten. Gillar att de flesta av recepten är relativt enkla, perfekt för mig som är väldigt lat när det kommer till att laga mat.

5. En bok av en svensk författare

om inte nu

Om inte nu så när av Annika Thor utspelas under andra världskriget i Sverige. Vi får följa ett antal olika personers liv och öden under krigstiden, och boken utmanar verkligen bilden av Sverige som en fristad. Kan tydligt kopplas till dagsaktuell politik.

6. Så sorterar jag min bokhylla

bokhyllan

Efter färg och storlek och liiite efter tema/genre. Typ böcker om film för sig, träningsböcker för sig och så vidare.

7. En bilderbok

benny

Barbro Lindgren är en av mina favoritförfattare så jag väljer hennes Jamen Benny. Illustrationer av Olof Landström.

8. En tjock bok

vredens druvor

Vredens Druvor av John Steinbeck. En riktig klassiker och en rejäl tegelsten, men gick förvånansvärt fort att läsa. Grep verkligen tag i mig!

9. Den bästa platsen att läsa på

Soffan. Bubblare: Hängmattan.

10. En snygg bok

jane eyre janeeyre2

Den här utgåvan av Jane Eyre (tjatig, jag vet – förlåt!). Men hur kan en bok ens vara så fin?!

11. En tunn bok

skattkammarön

Skattkammarön, Robert Louis Stevenson. Om man inte har läst Skattkammarön tidigare så bör man göra det omedelbums! En av mina absoluta favoriter från barndomens sommarläsning.

12. En bok av en utländsk författare

en halv gul sol

En halv gul sol, Chimamanda Ngozi Adichie. Så, så bra. Handlar om två tvillingsystrar i 1960-talets Nigeria. Vi får följa deras liv genom krig och fred, hur de glider ifrån varandra och hittar tillbaka. Om kärlek, systerskap, krig, vänskap. Fin, varm och sorglig.

Bok blir film: Wild

Wild_3082594b

Förra helgen såg jag och min bror filmen Wild. Den är regisserad av Jean-Marc Vallée som tidigare har regisserat bland annat Dallas Buyers Club. Wild är baserad på Cheryl Strayeds självbiografiska bok om sin tre månader långa vandring längs USA:s västkust. Jag läste Wild i en bokklubb jag är med i, och jag gillade den väldigt mycket. Filmen var också fin. Reese Witherspoon spelar Cheryl som försöker läka såren efter sin mammas bortgång genom att ge sig ut på en vandring och återupptäcka sig själv. Witherspoon var bra i huvudrollen, jag tycker att hon är en stark skådespelare, och Laura Dern som mamman var också mycket bra. Jag gillar hur både boken och filmen utmanar det konventionella sättet att berätta. Vi är vana vid att berättelser ska lösas på slutet; inga trådar får lämnas lösa, alla sidospår måste avslutas och avrundas. Men så är ju inte livet. Vissa trådar förblir olösta, och det är det som är så fint. Wild är också en sådan berättelse, vissa personer är med i handlingen ett tag och sedan försvinner de utan att vi får veta vad som har hänt med dem. Och så är det ju i livet också. Ett stort plus för feminismen som dyker upp på sina ställen i både boken och filmen.

Rekommenderar både bok och film!

01-cheryl-strayed-2.nocrop.w529.h327.2x

Den riktiga Cheryl Strayed under sin vandring

“I knew that if I allowed fear to overtake me, my journey was doomed. Fear, to a great extent, is born of a story we tell ourselves, and so I chose to tell myself a different story from the one women are told. I decided I was safe. I was strong. I was brave. Nothing could vanquish me.” – Wild, Cheryl Strayed