La La Land

 

maxresdefault

 

Förra helgen såg jag La La Land på bio, och oj, vad bra den var! Det här är en sån film som får mig att inse varför jag älskar film och berättelser så mycket. Den är nominerad till ungefär en miljon Oscars och jag kan tänka mig att den kommer kamma hem en del. Filmen kan ses som en hyllning till Hollywood med många blinkningar till klassiska musikalfilmer som exempelvis Singin’ in the Rain. Huvudpersoner är Mia (Emma Stone) och Sebastian (Ryan Gosling) och båda försöker på olika sätt slå igenom i nöjesbranschen. Mia är skådespelare och Sebastian jazzpianist. Hela filmen är som en skål med färgsprakande lösgodis; alla färger är klarare och starkare än i den februarigrå verkligheten. En fin kärlekshistoria. Vemodig och hoppfull på samma gång. Se den!

 

La_La_Land

 

 

Bästa låtarna just nu

När jag lagar mat, läser, städar, promenerar, åker tåg – ja, jag lyssnar väldigt ofta på musik och i princip bara från Spotify. Det är ju så smidigt. Tänkte bjuda på några av mina favoritlåtar just nu:

1. What Kind of Man – Florence + The Machine

Så pampig låt och så badass. Jag ska se Florence på Way Out West om några veckor, och ser så mycket fram emot det!

 

2. I Can Fly – Lana Del Ray

Ja, nu dök Big Eyes upp igen. Den här fina låten av Lana Del Ray är nämligen med i den filmen, och jag går och nynnar I can flyyyyyyy hela dagarna.

 

3. These Days – Nico

Nicos mörka, svajiga röst på bruten engelska är så fin i denna låten. Gillar stråkinstrumenten i bakgrunden.

 

4. Får jag – Säkert!

Ja, det blir väl inte så mycket bättre än så här?

 

5. America – First Aid Kit

När jag behöver bli lugn så lyssnar jag på First Aid Kits cover av America.

 

 

Filmtips: Begin Again

BeginAgain

Nu har jag sett filmen Begin Again (låtsas inte om den töntiga svenska titeln Sånger från Manhattan) med Keira Knightley och Mark Ruffalo i huvudrollerna. Jag gillar verkligen båda dessa skådisar. Har varit förälskad i Mark Ruffalo sedan jag såg honom i The Kids Are All Right och i Keira Knightley sedan Skruva den som Beckham antar jag. Hur som helst, filmen handlar om musikern Greta som är nydumpad av sin kille Dave (Adam Levine, ja han i Maroon 5) och befinner sig ensam i New York. Hon träffar på den avdankade, smått alkoholiserade musikproducenten Dan (Mark Ruffalo) och de inleder ett musikaliskt samarbete.

Musiken är fin, men jag tror att hela filmen hade tjänat på att vara lite mer ruffig, lite mer indie. Det känns som att det är det den vill vara, men lyckas inte helt. Regissören John Carney står bakom musikfilmen Once så han borde veta vad han pysslar med. Jag gillade Keira Knightleys karaktär och hur hon var stark i sig själv och tog egna beslut.

Slutet påminde mig lite om Lost in Translation; som tittare vill jag en sak men jag får det inte riktigt. Men jag vill absolut inte spoila – se filmen själv istället!

 

Måndagspepp

Måndagar är inte mina bästa dagar just nu, och jag tänkte därför börja med en ny vana. Jag tänkte samla en liten lista varje måndag med saker och nyheter som gör mig glad eller som jag ser fram emot. Här är några saker som gör min måndag lite ljusare just idag:

1. Att det snart är påsk!

Om typ två veckor är det påsk, och det innebär lååånghelg. Det ska bli så härligt, och jag sitter redan och funderar på allt jag ska göra under ledigheten, och allt jag inte ska göra (läs stressa). Jag illustrerar min längtan efter påsken med en bild på söta hundvalpar i ett påskägg.

GLAD-PÅSK

Pic source

2. På lördag börjar tredje säsongen av Mr Selfridge!

Jag gillar verkligen TV-serien som skildrar livet för de anställda på varuhuset Selfridges i London i 1900-talets början. Är särskilt spänd på att se hur det ska gå för Agnes och Henri. De är mina favoriter. Säsong tre börjar på lördag kl. 21.00 i SVT1 och SVT Play.

Meet_the_staff_of_Mr_Selfridge

Pic source

3. Den här låten:

Lyssna på den så blir du lite gladare!

God Help the Girl

God-Help-the-Girl-005

Pic source

I torsdags såg jag God Help the Girl på BUFF (filmfestival för barn och unga) på biograf Spegeln i Malmö. Jag såg den tillsammans med min mamma och vi blev båda charmade av filmen. Den är skriven och regisserad av Stuart Murdoch (från det skotska bandet Belle and Sebastian) och filmen utspelas i Glasgow.

Filmen handlar om Eve, en ung tjej som rymmer från en ätstörningsklinik och bestämmer sig för att satsa på sin dröm om att bli musiker. Hon träffar James och Cassie och tillsammans bestämmer de sig för att starta ett popband.

God Help the Girl är en fantasifull, färgsprakande film som gör en glad. Musiken är härlig, kläderna är så fina och jag gillar verkligen karaktärerna. Filmen fångar den där vilsenheten och livslusten hos 20+ som jag kan känna igen mig så mycket i.

Titellåten går varm på Spotify i min mobil nu: