Bok blir film: Wild

Wild_3082594b

Förra helgen såg jag och min bror filmen Wild. Den är regisserad av Jean-Marc Vallée som tidigare har regisserat bland annat Dallas Buyers Club. Wild är baserad på Cheryl Strayeds självbiografiska bok om sin tre månader långa vandring längs USA:s västkust. Jag läste Wild i en bokklubb jag är med i, och jag gillade den väldigt mycket. Filmen var också fin. Reese Witherspoon spelar Cheryl som försöker läka såren efter sin mammas bortgång genom att ge sig ut på en vandring och återupptäcka sig själv. Witherspoon var bra i huvudrollen, jag tycker att hon är en stark skådespelare, och Laura Dern som mamman var också mycket bra. Jag gillar hur både boken och filmen utmanar det konventionella sättet att berätta. Vi är vana vid att berättelser ska lösas på slutet; inga trådar får lämnas lösa, alla sidospår måste avslutas och avrundas. Men så är ju inte livet. Vissa trådar förblir olösta, och det är det som är så fint. Wild är också en sådan berättelse, vissa personer är med i handlingen ett tag och sedan försvinner de utan att vi får veta vad som har hänt med dem. Och så är det ju i livet också. Ett stort plus för feminismen som dyker upp på sina ställen i både boken och filmen.

Rekommenderar både bok och film!

01-cheryl-strayed-2.nocrop.w529.h327.2x

Den riktiga Cheryl Strayed under sin vandring

“I knew that if I allowed fear to overtake me, my journey was doomed. Fear, to a great extent, is born of a story we tell ourselves, and so I chose to tell myself a different story from the one women are told. I decided I was safe. I was strong. I was brave. Nothing could vanquish me.” – Wild, Cheryl Strayed

Spending warm summer days indoors

Nu är det äntligen sommar! Som jag har längtat och väntat och längtat. Eftersom det fortfarande är lite kyligt ute så tänkte jag komma i sommarstämning genom att lista de bästa sakerna med sommaren och allt jag ser fram emot. Listan har jag tagit från Sandra Beijers blogg.

Mina planer för sommaren:

I juni blir det mycket fest hos kompisar: examensfest, 25-årsfest och så midsommar så klart. Under hela juli ska jag vara praktikant på en filminspelning – så pirrigt! I augusti ska jag åka till Way Out West med kompisar och det ska förstås bli jätteroligt. Hoppas på härligt sommarväder den där helgen i augusti.

Bästa sommarstället:

Spontant tänker jag en uteservering i Berlin. Trötta fötter av att ha gått långt och solbrända axlar. Alternativt hängmattan i skuggan av trädet hemma hos mina föräldrar.

2012-05-13 14.53.09

Favoritsommarblomman:

Pion. Fast det är kanske inte en blomma? Men jag säger pion i alla fall.

Här badar jag helst:

I havet, inte sjöar. Sjöar har läskigt, oklart vatten. Men helst badar jag utomlands där vattnet är varmt på riktigt.

2014-07-17 18.55.43

Hur länge ska du vara ledig?

Jag är ledig hela juni, sen drar filminspelningen igång.

Vad ser du mest fram emot?

Roliga utflykter, att värmas upp av solen, slippa strumpbyxor.

Vad kommer du köpa inför semestern?

Gummistövlar och regnställ. Japp.

Det här lyssnar jag på i sommar:

Florence + The Machine kommer till WOW så hennes nya skiva ska jag lyssna massor på.

Favoritsommardoft:

Syrénblomma! Och grillad mat. Varm, våt asfalt.

Processed with VSCOcam with g3 preset

Hur kommer du att göra dig illa?

Förhoppningsvis inte alls! Bränna axlarna? Myggbett?

Vad oroar du dig för:

Att det inte ska bli varmt.

Hur kommer du minnas din semester sen i september:

Värme, skratt, kärlek, musik, kreativitet, stark kropp. Hoppas jag.

Den ultimata sommardagen:

Utflykt till kusten med människor jag tycker om. Varm luft, klarblå himmel. Vi badar och grillar och pratar hela dagen och kvällen. Ibland kommer det en ljum bris som svalkar kroppen och jag känner: oj, vad härligt det är att leva.

Processed with VSCOcam with f2 preset

 

Togetherness – kärnfamiljen och ålderskris

Amerikanska TV-serien Togetherness finns på HBO Nordic nu med sin första säsong. Det var inte särskilt många avsnitt och jag såg klart hela serien på ett par dagar. Den handlar om paret Michelle och Brett (Melanie Lynskey och Mark Duplass) som bor utanför Los Angeles med sina två barn. Deras äktenskap har blivit lite tråkigt och de kämpar för att hitta tillbaka till varandra. Michelles syster Tina (Amanda Peet) lever en något mer ostadig tillvaro och kraschar hos sin syster efter en relation som tagit slut. Bretts bästa vän Alex (Steve Zissis) är en arbetslös skådis som har blivit vräkt från sin lägenhet och hamnar då också hemma hos Michelle och Brett. Alex och Tina blir oväntat vänner, och ett stöd för varandra när de båda ska försöka hamna på rätt spår igen.

Togetherness är en sådan serie som jag bara slukade, ungefär som när man äter ett paket glass och man bara inte kan sluta eftersom det är så gott. Jag gillade verkligen hur Michelle och Bretts äktenskap skildrades; serieskaparna väjer inte för att visa hur riktigt jobbigt det kan bli när två personer älskar varandra men har tappat gnistan. Obekväma sexscener, jobbiga middagar och uttröttande parterapi. Sedan gillade jag även Alex och Tinas relation som växer fram ur ett ömsesidigt beroende. Men främst fastnade jag för Michelle som karaktär, hur hon liksom är så bra och har så mycket inom sig men har fastnat.

Säsong två är på gång, och kommer någon gång under 2016. Vet inte hur jag ska kunna vänta…

Togetherness-TV-Series-Cast-Poster-Wallpaper-1356x762

Hela gänget på väg till stranden

a0cf8160-78ec-0132-1d58-0a2c89e5f2f5

Michelle (Melanie Lynskey)