Bästa låtarna just nu

När jag lagar mat, läser, städar, promenerar, åker tåg – ja, jag lyssnar väldigt ofta på musik och i princip bara från Spotify. Det är ju så smidigt. Tänkte bjuda på några av mina favoritlåtar just nu:

1. What Kind of Man – Florence + The Machine

Så pampig låt och så badass. Jag ska se Florence på Way Out West om några veckor, och ser så mycket fram emot det!

 

2. I Can Fly – Lana Del Ray

Ja, nu dök Big Eyes upp igen. Den här fina låten av Lana Del Ray är nämligen med i den filmen, och jag går och nynnar I can flyyyyyyy hela dagarna.

 

3. These Days – Nico

Nicos mörka, svajiga röst på bruten engelska är så fin i denna låten. Gillar stråkinstrumenten i bakgrunden.

 

4. Får jag – Säkert!

Ja, det blir väl inte så mycket bättre än så här?

 

5. America – First Aid Kit

När jag behöver bli lugn så lyssnar jag på First Aid Kits cover av America.

 

 

Filmtips: Big Eyes

bigeyes

Igår, medan regnet smattrade mot rutorna och sommarvinden ven runt husknuten, såg jag filmen Big Eyes. Den är regisserad av Tim Burton (som står bakom en av mina absoluta favvofilmer Edward Scissorhands).

Tiden är 1950-talet och Amy Adams spelar Margaret, en aspirerande konstnär som lämnar sin man, tar med sig sin dotter och flyttar till San Fransisco. Där träffar hon den karismatiska konstnären Walter Keane (Christoph Waltz). De blir kära och gifter sig. Margarets specialitet är att måla barn och kvinnor med oproportionerligt stora ögon medan Walter målar gatuscener från Paris. Margarets målningar blir oväntat populära och på grund av ett missförstånd tar Walter åt sig äran för sin frus tavlor (Margaret har bara signerat tavlorna med Keane). Snart tror alla att det är Walter som är upphovsmannen till tavlorna och han övertalar Margaret att det är det enda sättet om de ska fortsätta tjäna pengar på målningarna. Det blir ju ganska jobbigt som ni kan förstå, men ni får se filmen själva för att få veta hur det går sedan.

big eyes3

Intressant fotnot är att handlingen är baserad på verkligheten så det mesta som händer i filmen har hänt på riktigt! Margaret Keane lever fortfarande (87 år gammal) och är konstnär än idag. Walter lever inte längre men hävdade hela sitt liv att det var han som hade målat Big Eyes-tavlorna.

big eyes2

Jag gillade verkligen denna film! Bra skådespelare (särskilt Amy Adams tyckte jag), superfin scenografi och jag älskade de tidstypiska detaljerna och kläderna. Det är dessutom så himla snygga färger filmen igenom. Det är som om allt är lite starkare, lite klarare än i verkligheten. Gripande story som fick mig att undra över hur många douchebags som har förstört kvinnors liv genom historien. Se den!

Pic source 1, 2 & 3

 

En onsdagsutflykt till Wanås skulpturpark

wanås1

För precis en vecka sedan åkte jag till Wanås skulpturpark med mina föräldrar. Wanås slott ligger en bit utanför Kristianstad och i parken har olika konstnärer placerat skulpturer och konstverk.

 

wanås2

Till exempel fanns den här smått obehagliga skulpturen. Fick en stark känsla av instängdhet när jag tittade på den.

 

wanås3

Tog lite arty foton med mamma och pappa.

 

wanås4

En konstnär hade ristat in citat i en gammal stengärdsgård.

 

wanås5

Detta är Yoko Onos bidrag till skulpturparken: önsketräd där vem som vill får skriva önskningar på lappar och sedan hänga upp i träden. Fint tyckte jag.

 

wanås6

Stor variation på önskningarna.

 

wanås7

Allt från världsfred till en lillasyster.

 

wanås8

En fin utflykt med två av mina favoritpersoner.

 

Tre TV-serier till regniga sommarkvällar

Den här sommaren har hittills varit ganska opålitlig vädermässigt. Personligen tycker jag inte att det gör så mycket när det finns så mycket bra att kolla på i TV-soffan. Här kommer några av mina favoriter när det kommer till TV-serier just nu.

1. The Paradise (2 säsonger)

4210381

The Paradise har gått på SVT och är en engelsk serie i samma stuk som Downton Abbey och Mr Selfridge. Den utspelas nån gång i slutet av 1800-talet i norra England där vi får följa livet på varuhuset The Paradise. Mysig och lättsam och innehåller en fin kärlekshistoria.

 

2. Gilmore Girls (7 säsonger)

1abde7c0ba93cdfb_gilmore-girls21

Om du inte tidigare har sett Gilmore Girls så måste du börja nu. En amerikansk TV-serie som sändes år 2000 till 2007, men känns tidlös. Handlar om unga mamman Lorelai och dottern Rory och deras liv och strapatser i småstaden Stars Hollow.

 

3. Modern Family (6 säsonger)

modern-family

Handlar om tre familjer i dagens Los Angeles. Vissa avsnitt är hysteriskt roliga. Finns på Netflix!

 

Boktips: Pappersstäder

Pappersstäder är skriven av författaren John Green (han som har skrivit den sorgliga Förr eller senare exploderar jag/ The Fault in Our Stars).

pappersstäder

Den här gången handlar det också om ungdomar i high school-åldern. Huvudperson och berättare denna gång är Quentin, en smart men ack så försiktig kille som är hopplöst förälskad i barndomsvännen  och grannen Margo. Margo tillhör skolans innegäng men hon är mycket mystisk och svårfångad. Hon har gjort sig känd för att rymma hemifrån ett antal gånger och lämna efter sig ledtrådar som pekar på var hon befinner sig.

En natt, bara ett par dagar innan skolavslutningen, knackar Margo på Quentins fönster, och ber honom följa med henne på en galen hämndaktion genom stan. Nästa morgon är Margo borta men även denna gång har hon lämnat efter sig spår, och Quentin bestämmer sig för att hitta henne.

Pappersstäder är originell och välskriven. Jag gillar hur John Green leker med normer och roller, och hur han låter de personer som oftast inte kommer till tals i verkliga livet få berätta sin historia (i det här fallet den försiktiga, tysta killen). Det blir sällan klyschigt, och boken är på vissa ställen riktigt spännande. Många fina meningar också som jag skrev ner i min lilla anteckningsbok, till exempel:

pappersstäder2

Fin bok!

 

 

En lördagsutflykt

En halvmulen lördag för några veckor sedan åkte jag och Philip till Ronneby på utflykt. I Ronneby finns en brunnspark som anlades någon gång på 1700-talet. Vattnet från parkens brunn sades ha hälsobringande effekter och senare byggdes även kurortshotellet Ronneby Brunn i närheten av parken.

brunnspark

I parken finns ett kafé: Kafé Mandeltårtan. Det är ett mysigt ställe med gammeldags inredning och trasmattor på golven. Vi åt lunch utomhus och drack god äppelmust och fläderblomsdryck.

brunnspark2

 

brunnspark3

Till efterrätt åt vi såklart glass. Saltlakrits, jordgubb och pistach blev det.

brunnsparken4

Så här fint var det i parken.

brunnspark5

Hej svejs!

brunnspark6

Här pumpas det hälsovatten.

brunnspark7

Allt som allt, en fin park och en fin lördag.

brunnspark8

The One I Love

one_i_love

För några dagar sedan såg jag The One I Love via Netflix. Jag hade läst och hört mycket positivt om filmen, och jag är ett stort fan av Elisabeth Moss (särskilt som Peggy i Mad Men) som är med i filmen. Sedan blev jag ännu mer nyfiken när jag såg att skådespelaren Mark Duplass spelar den andra huvudrollen. Jag har tidigare skrivit om den fantastiska TV-serien Togetherness där han spelar en av huvudrollerna.

The One I Love är en dramakomedi med thrillerinslag. Den handlar om ett par, Sophie och Ethan, som går i parterapi och tillsammans försöker hitta tillbaka till varandra efter att Ethan har varit otrogen.

the-one-i-love-sundance-1

Deras terapeut föreslår att de åker till ett retreat-ställe dit han har skickat många par som sedan har kommit tillbaka nykära. Sophie och Ethan går med på detta men väl på plats börjar mystiska saker snart hända. Ethan hittar en gäststuga intill deras hus på tomten. Sophie och Ethan har en romantisk kväll i gäststugan, men senare visar det sig att Ethan inte minns något från kvällen. Snart händer samma sak Ethan; han träffar Sophie i gäststugan men hon är annorlunda på något sätt och i nästa stund är hon inte längre i gäststugan utan i det andra huset. Hur kan hon vara på två ställen samtidigt? Ethan och Sophie förstår snart att de har ett dubbelgångar-par i gäststugan. Ethan vill åka därifrån, men Sophie är nyfiken och vill utforska det som sker. Efter en kort överläggning bestämmer de sig för att stanna kvar. Och vad som händer då får ni själva se.

Det låter kanske som att jag berättar för mycket, men allt detta händer tidigt i filmen och är filmens premiss. Vad är det som sker? Vilka är de här två andra människorna? Och vad vill de? Superbra skådespeleri av Elisabeth Moss och Mark Duplass som i princip är de enda skådespelarna i filmen. De spelar så bra att jag knappt tänker på att det är samma skådespelare som spelar två personer. Riktigt välskrivet manus, förvirrande intrig (fast på ett bra sätt) och verkligen spännande. Se den! Finns alltså på Netflix.

one-i-love2

 

Boklista – Juli 2015

Sommaren är för mig förknippat med böcker och läsning. Det är något visst med att sitta inne en varm sommardag och bara läsa. Ha fönstret öppet och känna doften av sommar. Eller kanske lägga sig i hängmattan. Ta någon paus för fika och mat, och sen bara fortsätta läsa och låta sig uppslukas.

Jag läste ett inlägg på Floras blogg där hon skrev en lista om böcker, och jag tyckte att det verkade kul så jag har lånat listan och gjort min egen version här.

1. Jag och min favoritbok

janeeyre

Det finns så många, men ändå finns det bara en. Jag säger alltid Jane Eyre av Charlotte Brontë. Det är en av de böcker som har betytt mest för mig rent känslomässigt. Läste den första gången när jag var kanske 14 och den öppnade upp en helt ny värld för mig. Sedan dess har jag läst om den många, många gånger.

2.  Läser just nu

när skruven dras åt

När skruven dras åt av Henry James. Läser den till bokklubben på temat rysare. Och nej, jag rekommenderar inte att läsa den ensam en stormig kväll.

3. En tidning

vegomagasinet

Jag har ännu inte hittat den perfekta tidningen. Antingen är det för mycket tjejtidning eller så är det för specialiserat på ett visst ämne tycker jag. Jag skulle vilja ha en kombination av hälsa, skönhet, mode och sånt och kulturella grejer som böcker och film. Efterlyses! Gillar dock Vegomagasinet väldigt mycket i kategorin mattidningar.

4. En kokbok

mera vego

En av mina favvokokböcker är Mera Vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo. Jag fick den i julklapp förra året och har hunnit testa ganska många av recepten. Gillar att de flesta av recepten är relativt enkla, perfekt för mig som är väldigt lat när det kommer till att laga mat.

5. En bok av en svensk författare

om inte nu

Om inte nu så när av Annika Thor utspelas under andra världskriget i Sverige. Vi får följa ett antal olika personers liv och öden under krigstiden, och boken utmanar verkligen bilden av Sverige som en fristad. Kan tydligt kopplas till dagsaktuell politik.

6. Så sorterar jag min bokhylla

bokhyllan

Efter färg och storlek och liiite efter tema/genre. Typ böcker om film för sig, träningsböcker för sig och så vidare.

7. En bilderbok

benny

Barbro Lindgren är en av mina favoritförfattare så jag väljer hennes Jamen Benny. Illustrationer av Olof Landström.

8. En tjock bok

vredens druvor

Vredens Druvor av John Steinbeck. En riktig klassiker och en rejäl tegelsten, men gick förvånansvärt fort att läsa. Grep verkligen tag i mig!

9. Den bästa platsen att läsa på

Soffan. Bubblare: Hängmattan.

10. En snygg bok

jane eyre janeeyre2

Den här utgåvan av Jane Eyre (tjatig, jag vet – förlåt!). Men hur kan en bok ens vara så fin?!

11. En tunn bok

skattkammarön

Skattkammarön, Robert Louis Stevenson. Om man inte har läst Skattkammarön tidigare så bör man göra det omedelbums! En av mina absoluta favoriter från barndomens sommarläsning.

12. En bok av en utländsk författare

en halv gul sol

En halv gul sol, Chimamanda Ngozi Adichie. Så, så bra. Handlar om två tvillingsystrar i 1960-talets Nigeria. Vi får följa deras liv genom krig och fred, hur de glider ifrån varandra och hittar tillbaka. Om kärlek, systerskap, krig, vänskap. Fin, varm och sorglig.

Sett på bio: Mad Max – Fury Road

 

2015_mad_max_fury_road-wide

För ett par veckor sedan såg jag Mad Max- Fury Road på bio. Min bror hade pratat mycket om filmen och hur bra han tyckte den var. Jag har ingen relation alls till Mad Max; jag har inte sett någon av de tidigare filmerna så jag visste inte vad jag skulle vänta mig. Nåväl, först lite om handlingen.

I filmen får vi följa Tom Hardy som den mystiska lösdrivaren Mad Max i en apokalyptisk värld, inte alltför långt fram i tiden. Han blir tillfångatagen av en märklig civilisation och befinner sig plötsligt indragen i en hetsig katt- och råttalek genom öknen. Mad Max teamar ihop sig med coola Furiosa (Charlize Theron) som ska rädda en grupp kvinnor från den vidriga hövdingen Immortal Joe. Och i princip hela filmen är en hetsig biljakt med konstiga framtidsfordon. Låter det trist? Det var det inte! Märkligt nog så funkar det trots att det är action hela filmen igenom. Scenografin och den filmiska världen är snygg och häftigt konstig. Att se den här filmen är en upplevelse för alla nästan sinnen. När filmen var slut tittade vi på varandra och upptäckte att det susade i öronen, att man var alldeles genomsvettig och hade kramp i musklerna för att man hade suttit på helspänn. Man var helt enkelt med i filmen. Jag var (nästan) helt övertygad om att jag också hade varit på biljakt när jag kom ut från salongen.

Jag gillar också hur Mad Max är åtminstone lite feministisk. Max som man är i minoritet när han ger sig av med Furiosa och de andra kvinnorna, i actionfilmer brukar det vara precis tvärtom. Och det är Furiosa som räddar Max flera gånger. Allt som allt, en häftig bioupplevelse.

mad-max-fury-road-poster-1