Filmtips: The Way Way Back

banner-the-way-way-back-twwb_film

Filmen The Way Way Back handlar om 14-åriga Duncan som tvingas spendera sommarlovet med sin mamma (spelad av Toni Collette) och hennes nya kille Trent (Steve Carell) vid en badort någonstans på östkusten i USA. Duncan är osäker och lite tafatt när det kommer till socialt samspel samtidigt som han blir förtryckt av Trent. Men när Duncan av en slump får ett extrajobb på det lokala vattenlandet ökar hans självförtroende och hans tillvaro börjar att förändras.

The Way Way Back påminner mig mycket om Little Miss Sunshine, dels eftersom det är flera skådespelare som återkommer i bägge filmer men också till handlingen och stilen. Båda filmer handlar om dysfunktionellt familjeliv och hur svårt det kan vara att känna sig ensam i sin egen familj. Precis som Little Miss Sunshine är The Way Way Back tragikomisk och lite udda. Jag tycker också att det är fint att det mesta som sker berättas ur Duncans perspektiv, en 14-årig kille ögon, och det är inte så vanligt. Även mammans ambivalens gentemot sin nya kille presenteras på ett fint och nyanserat sätt.

Ett STORT supermegaplus för Allison Janneys biroll som den vimsiga och ständigt smått berusade grannen Betty. Alla filmer blir bättre när Allison Janney är med.

Perfekt film om du vill drömma dig tillbaka till sommaren när du sitter i soffan en mulen höstdag!

 

Torsdagspoesi

 

Jag ligger vid havet och lyssnar

på sången av vågskvalpet.

Känner doften av tången.

Jag prisar min dag

likt en aningslös slända.

Ingen ska komma

och ingenting ska hända.

– dikt av Brita af Geijerstam

 

2015-08-23 19.20.22 HDR