Carol

small_a8826404859a55a072196a7759c73f52-carol

Carol är en film regisserad av Todd Haynes som tidigare skapat filmer som Far from Heaven och I’m Not There. Liksom Far from Heaven utspelas Carol i 1950-talets USA. Huvudpersoner i filmen är Carol (Cate Blanchett), en överklasskvinna som har begärt skilsmässa från sin man, och den unga expediten Therese (Rooney Mara) som drömmer om att bli fotograf. Carol och Therese träffas och känslor uppstår. Vi får sedan följa deras kamp för att få leva tillsammans och få sin kärlek accepterad i ett trångsynt samhälle.

Carol är baserad på en bok, The Price of Salt, av Patricia Highsmith. Boken gavs ut 1952 under pseudonym på grund av sitt för tiden kontroversiella ämne. Jag läste någonstans att berättelsen var ovanlig, inte bara för att den skildrade kärlek mellan två kvinnor utan också för att den bar på hoppfullhet.

Jag tyckte att Carol var en av de finaste filmerna jag har sett på länge. Det var inte så mycket dialog i filmen; fokus ligger snarare på blickar, beröring och långa, talande tystnader. Vad jag också tyckte om med filmen var huvudpersonernas ömhet mot varandra. Många filmer som skildrar kärleksrelationer innehåller mycket bråk, gräl och svek, men i Carol behandlar huvudpersonerna varandra väl hela tiden, även när allt verkar se hopplöst ut. Carol och Therese vet att deras kärlek är rätt, oavsett vad omgivningen säger, och de tvivlar aldrig på varandra.

Måste även nämna den fantastiska scenografin och kostymerna som kändes väldigt autentiska och verkligen skapade känslan av att färdas till ett vintrigt New York kring 1950. Dessutom är Rooney Mara så lik Audrey Hepburn i vissa scener, vilket bara förstärker intrycket av tidsresa.

Om du vill se en vacker kärlekshistoria så rekommenderar jag varmt denna film.

carol-image-rooney-mara-cate-blanchett

 

Scandal

Jag har sett de fyra första säsongerna av TV-serien Scandal (den femte säsongen visas just nu i USA), och jag måste erkänna att denna serie nog är en av de mest beroendeframkallande jag har gett mig på (med undantag för Downton Abbey).

Scandal är skapad av Shonda Rhimes, en av de hetaste TV-producenterna i USA just nu. Hon står bakom serier som Grey’s Anatomy, Private Practice och How to Get Away with Murder.

Huvudperson i Scandal är ”fixaren” Olivia Pope (jag tror att hon har en juristexamen, men har inte riktigt förstått vad hennes jobbtitel egentligen är) och hon spelas av fantastiska Kerry Washington. Serien utspelas i Washington D.C där Olivia driver en firma som hjälper personer med juridiska problem. Olivia har tidigare arbetat som kampanjchef för den amerikanska presidenten Fitz Grant, men hon bestämde sig för att sluta när hennes kärleksaffär med Fitz blev alltför komplicerad.

kerry-washington-01-600Varje avsnitt av Scandal är som ett fyrverkeri av känslostormar och dramatiska sortier. Det går enkelt att anklaga serien för att ligga nära gränsen till melodram och TV-såpa. MEN, eftersom skådespelarna är så skickliga och innehållet och budskapet i serien känns progressivt så kommer den undan trots dessa tendenser. Dessutom är den till skillnad från många andra serier extremt oförutsägbar (eller så är det bara jag som är lättlurad). Serien är uppbyggd kring oväntade vändningar, och personer som double-crossar varandra till höger och vänster är ett återkommande inslag. Det går inte att lita på någon i maktens korridorer.

Producenten Shonda Rhimes har hyllats för mångfalden i sina TV-serier, på vilket hon svarat att hon inte borde prisas enbart för att hon beskriver världen som den faktiskt ser ut. Men faktum är att det fortfarande idag är ovanligt med en TV-serie där en icke-vit person har huvudrollen. Kerry Washington är otroligt bra som Olivia Pope och karaktären har fått en stor fanskara som diskuterar allt från hennes kläder till hennes on/off-relation med presidenten (deras gemensamma smeknamn är Olitz).

Alldeles nyligen skapade serien rubriker genom att skildra en abortscen, något som är mycket ovanligt i amerikanska filmer och serier. Om du är intresserad kan du läsa mer om det här.

Att Scandal tar upp detta bevisar än en gång att detta är en progressiv serie som inte väjer för obekväma ämnen. Se den!

Läs mer om Shonda Rhimes här.

Och här finns en intervju med Kerry Washington.

 

if-you-want-me-earn-me