Jane the Virgin

 

c201c88a-3b61-486f-9e46-9c54818b9936_625x352

En ganska märklig titel på en teveserie, jag vet. Men det är en anspelning på heliga Marias jungfrufödsel. Hur som helst, låt inte titeln avskräcka dig från att se teveserien! Det är en mycket charmig och fin serie om Jane Villanueva, strax över 20 år, som bor i Miami tillsammans med sin mamma och mormor. Jane är tillsammans med polisen Michael och allt är frid och fröjd. Tills plötsligt en dag då Jane är på rutinkontroll hos gynekologen och av misstag (ganska klantigt av läkaren) blir inseminerad. Några veckor senare visar det sig att hon är gravid! När Jane var liten gjorde hon ett löfte till sin mormor, troende katolik, om att inte ha sex förrän hon var gift och detta löfte är hon fast besluten att hålla. Så, Jane är alltså gravid utan att nånsin haft sex och dessutom visar det sig att sperman tillhör Rafael, en snygging som Jane hade en crush på ett par år tidigare. Holy Moses! Hur ska det gå?! Det får ni veta om ni ser serien, vars första säsong finns på Netflix just nu.

Jane the Virgin leker med genren telenovelas och såpoperor på ett roligt sätt. Serien har en berättarröst som blir tittarens ledsagare och kommer med satiriska repliker emellanåt. Många av karaktärerna är överdrivna och handlingen är ganska knäpp, men hela tiden på ett distanserat och underhållande sätt.

För att vara en amerikansk serie är Jane the Virgin nyskapande på flera sätt, främst genom att merparten av dess karaktärer tillhör den spansktalande, latinamerikanska minoritetsbefolkningen, hispanics, i USA. I serien talas mycket spanska och jag tycker att det är fint hur serien lyfter fram detta, något som annars är ganska ovanligt i amerikanska teveserier, även då det finns spansktalande karaktärer.

Trots att serien först och främst är en komediserie så tar den även upp allvarliga ämnen och politik. I flera avsnitt behandlas invandrares utsatta situation i USA, då Janes mormor är illegal medborgare och därför bär på en ständig rädsla att bli utvisad.

Gina Rodriguez är jättebra som Jane. Hon är stark, har stor integritet och mycket humor. Hon vann dessutom en välförtjänt Golden Globe för sin insats som Jane.

Om du är pigg på något lite annorlunda, men ändå relativt lättsmält, så passar denna serie bra.

JaneTheVirgin