På bio: Skönheten och odjuret

 

skönheten

Bild från imdb.com

 

När jag var liten älskade jag Disneys Skönheten och odjuret från 1991. Belle är fortfarande en leading lady som jag känner väldigt starkt för och Odjuret (har han något annat namn?) har jag haft en crush på sedan lång tid tillbaka. Jag blev dock alltid lika besviken varje gång jag såg slutet av filmen när Odjuret förvandlas tillbaka till människa. Han såg så mesig ut.

Anyway, nu har jag sett den NYA Skönheten och odjuret med Emma Watson som Belle och Dan Stevens som Odjuret. Jag gillade den! Den var väldigt trogen den gamla Disneyfilmen berättarmässigt, med några nya inslag. På flera sätt kändes den mer modern: lite mer mångfald bland karaktärer och en aning historisk förankring.

Belle är inte så intresserad av att träffa någon snubbe, utan längtar snarare efter äventyr och frihet. Hon är en bokmal som vill lära sig nya saker och upptäcka världen. Hon tackar nej till den dryge Gastons äktenskapsförslag och är till en början inte så lättimponerad av Odjurets närmanden heller. Emma Watson är bra som Belle och röstskådisarna är stora namn som Ewan McGregor, Ian McKellen, Emma Thompson, Stanley Tucci med flera. Dan Stevens spelar Odjuret och det gjorde han väl bra. Lite svårt att bedöma när det är en animerad karaktär. Odjuret såg lite konstig ut ibland måste jag säga; han var så tydligt animerad och det såg stelt ut emellanåt.

Det har ju varit mycket diskussion om den omtalade gayscenen i filmen och visst, det fanns antydningar om att karaktären LeFou skulle vara gay, men det var väldigt vagt. Det är absolut ett steg i rätt riktning men om det blir ramaskri för den lilla scenen så har vi en lång väg kvar till en inkluderande och fördomsfri värld.

Allt som allt, om du gillar sagor och musikaler och bra brittiska skådisar och sagolika miljöer så tror jag att du kommer att gilla Skönheten och odjuret.

P.S. Ett stort plus för Luke Evans som Gaston. Vilket skådespeleri! Han var så äckligt arrogant och självgod, precis som jag minns Gaston från den tecknade filmen. D.S.

Här finns en bra artikel som diskuterar Skönheten och odjuret och feminism: https://www.theguardian.com/film/2017/mar/19/beauty-and-the-beast-feminist-or-fraud