Sett på bio: Mad Max – Fury Road

 

2015_mad_max_fury_road-wide

För ett par veckor sedan såg jag Mad Max- Fury Road på bio. Min bror hade pratat mycket om filmen och hur bra han tyckte den var. Jag har ingen relation alls till Mad Max; jag har inte sett någon av de tidigare filmerna så jag visste inte vad jag skulle vänta mig. Nåväl, först lite om handlingen.

I filmen får vi följa Tom Hardy som den mystiska lösdrivaren Mad Max i en apokalyptisk värld, inte alltför långt fram i tiden. Han blir tillfångatagen av en märklig civilisation och befinner sig plötsligt indragen i en hetsig katt- och råttalek genom öknen. Mad Max teamar ihop sig med coola Furiosa (Charlize Theron) som ska rädda en grupp kvinnor från den vidriga hövdingen Immortal Joe. Och i princip hela filmen är en hetsig biljakt med konstiga framtidsfordon. Låter det trist? Det var det inte! Märkligt nog så funkar det trots att det är action hela filmen igenom. Scenografin och den filmiska världen är snygg och häftigt konstig. Att se den här filmen är en upplevelse för alla nästan sinnen. När filmen var slut tittade vi på varandra och upptäckte att det susade i öronen, att man var alldeles genomsvettig och hade kramp i musklerna för att man hade suttit på helspänn. Man var helt enkelt med i filmen. Jag var (nästan) helt övertygad om att jag också hade varit på biljakt när jag kom ut från salongen.

Jag gillar också hur Mad Max är åtminstone lite feministisk. Max som man är i minoritet när han ger sig av med Furiosa och de andra kvinnorna, i actionfilmer brukar det vara precis tvärtom. Och det är Furiosa som räddar Max flera gånger. Allt som allt, en häftig bioupplevelse.

mad-max-fury-road-poster-1

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *