Filmtips: Big Eyes

bigeyes

Igår, medan regnet smattrade mot rutorna och sommarvinden ven runt husknuten, såg jag filmen Big Eyes. Den är regisserad av Tim Burton (som står bakom en av mina absoluta favvofilmer Edward Scissorhands).

Tiden är 1950-talet och Amy Adams spelar Margaret, en aspirerande konstnär som lämnar sin man, tar med sig sin dotter och flyttar till San Fransisco. Där träffar hon den karismatiska konstnären Walter Keane (Christoph Waltz). De blir kära och gifter sig. Margarets specialitet är att måla barn och kvinnor med oproportionerligt stora ögon medan Walter målar gatuscener från Paris. Margarets målningar blir oväntat populära och på grund av ett missförstånd tar Walter åt sig äran för sin frus tavlor (Margaret har bara signerat tavlorna med Keane). Snart tror alla att det är Walter som är upphovsmannen till tavlorna och han övertalar Margaret att det är det enda sättet om de ska fortsätta tjäna pengar på målningarna. Det blir ju ganska jobbigt som ni kan förstå, men ni får se filmen själva för att få veta hur det går sedan.

big eyes3

Intressant fotnot är att handlingen är baserad på verkligheten så det mesta som händer i filmen har hänt på riktigt! Margaret Keane lever fortfarande (87 år gammal) och är konstnär än idag. Walter lever inte längre men hävdade hela sitt liv att det var han som hade målat Big Eyes-tavlorna.

big eyes2

Jag gillade verkligen denna film! Bra skådespelare (särskilt Amy Adams tyckte jag), superfin scenografi och jag älskade de tidstypiska detaljerna och kläderna. Det är dessutom så himla snygga färger filmen igenom. Det är som om allt är lite starkare, lite klarare än i verkligheten. Gripande story som fick mig att undra över hur många douchebags som har förstört kvinnors liv genom historien. Se den!

Pic source 1, 2 & 3

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *