It is different for me. But not because I am different, but because the world treats me so.

paradise-a-992

Jag har nu snart sett alla avsnitt som finns av den brittiska TV-serien The Paradise (har nämnt den tidigare här) och jag gillar den väldigt mycket. Det är precis min typ av serie: kostymdrama producerat av BBC med en stark kvinna i huvudrollen. Romantik, humor och en stor dos 1800-talsnostalgi över det hela. Men TV-serien har också fått mig att reflektera över den här typen av serier och hur jag som modern tittare tar till mig dem. Spoilervarning utfärdas dock!

Först en kort sammanfattning av seriens handling:

Norra England, 1870-tal. Denise, en ung arbetarklasskvinna, flyttar till Newcastle för att hon måste ta anställning. Hon får jobb på ett av de första varuhusen, The Paradise, som drivs av den karismatiske Moray. Känslor uppstår mellan Denise och Moray, men det blir ett triangeldrama av det hela eftersom han redan är förlovad med Katherine Glendenning, dottern till en av stadens rikaste män. Seriens premiss i ett nötskal, typ.

Det jag fastnade för tidigt med The Paradise är hur självständig Denise är i sin yrkesroll. Hon tar sitt arbete på största allvar och hon är inte rädd för att säga vad hon tycker och komma med förslag på förbättringar. Det står tidigt klart (åtminstone om en har sett den här typen av serier tidigare) att Denise och Moray kommer att få ihop det förr eller senare, MEN kärlekshistorien är inte det enda som är i fokus. Denise gillar Moray, visst, men hon inser att hon inte bara vill vara med honom, hon vill också vara som honom.

Jag tolkar Denise som en feministisk hjältinna eftersom hon inser att hon lever i en patriarkal värld och ändå väljer att hävda sina egna rättigheter och sin plats i den världen. Hon nöjer sig inte med att vara Morays trofé; hon vill vara hans jämlike.

Screen Shot 2015-08-09 at 14.31.58

Screen Shot 2015-08-09 at 14.33.44

Jämfört med andra liknande TV-serier, som exempelvis Downton Abbey, upplever jag The Paradise som mer uttalad i sin kritik av det ojämställda samhället. Det intressanta är att det är en TV-serie skapad idag men som utspelas i slutet av 1800-talet; det är vår tids feminism som speglas i Denises ögon.

tumblr_nlr6owuDfN1qhhwyyo1_500 tumblr_nlr6owuDfN1qhhwyyo2_500(bilder härifrån)

Det är inte bara Denise som är en intressant karaktär i The Paradise. Jag har även fastnat för Katherine, societetskvinnan som i de tidiga avsnitten är förlovad med Moray. I början av serien är porträttet av Katherine måhända lite stereotypt: en ironisk, självupptagen, bortskämd överklasskvinna, men under andra säsongen har min sympati för Katherine ökat. Hon är nu gift med en manipulativ, obehaglig man och det blir tydligt hur utsatt Katherine är. Hon har inga rättigheter, och till skillnad från Denise har hon inte heller någon självständighet.

Screen Shot 2015-08-09 at 14.39.24

Screen Shot 2015-08-09 at 14.39.53

Screen Shot 2015-08-09 at 14.40.02

Screen Shot 2015-08-09 at 14.40.27

Det kan vara för mycket sagt att hävda att The Paradise är en feministisk TV-serie, men jag skulle åtminstone vilja påstå att det är en serie som utmanar synen på könsstrukturer och uppmärksammar maktförhållanden i kärleksrelationer (som mellan Denise och Moray).

Tyvärr verkar det inte bli någon tredje säsong av The Paradise, vilket är synd. Det hade varit väldigt intressant att se hur serieskaparna skulle avrunda det hela. De första två säsongerna är absolut väl värda att se!

Bild 1 är från svt.se och alla screenshots med svensk text är från SVT Play.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *